Kaygı Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi:
- idenpsikoloji
- 4 Haz 2024
- 1 dakikada okunur
Kendiliğinden gerileme göstermeyen ve herhangi bir tedavi uygulanmadığında şiddetlendiği görülen kaygı hissi ile karakterize ruh sağlığı problemlerinin bütününe kaygı bozuklukları denmektedir. Kadınlarda daha sık görüldüğü bilinen kaygı bozuklukları toplumun 1/5'ini etkilemektedir.
Kaygı Bozuklukları Türleri:
Agorafobi:
Bireyin kalabalık ya da toplulukların olduğu ortamlarda aşırı derecede rahatsızlık duyma haline verilen isimdir. Bireylerin genellikle topluluğa açık yerlere gitmekten kaçındığı görülmektedir. Bu kaçınma davranışı araba kullanma, alışveriş yapma, toplu taşımaya binme ve hatta daha ileri vakalarda dışarıya çıkmaktan bile kaçınmaya kadar varabilmektedir.
Panik Bozukluk:
Bireyin beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan ve öncesinde çok az bir belirti hissedebildiği yoğun ve tekrarlı bir şekilde panik atak geçirmesiyle ilişkili ruh sağlığı problemidir. Panik ataklar sırasında kalp atışlarında ve solunumda hızlanma, aşırı korku hissi fiziksel ve duygusal belirtiler.
Sosyal Kaygı Bozukluğu:
Sosyal kaygı bozukluğu, bireyin bir öteki ile iletişim halinde bulanacağı anlara yönelik bir korku hissetmesi ile karakterize olan bir ruh sağlığı problemidir. A
Sosyal fobi yaşayan kişilerde; kalabalık ortamlarda, toplu taşımada, telefonla konuşurken veya başkalarıyla yemek yerken kaygı seviyesinin arttığı gözlemlenebilir. Bununla birlikte titreme ya da kızarma gibi fiziksel belirtiler de görülebilir. Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip bireyler, yabancı ya da tanıdık fark etmeksizin diğer insanlarla konuşurken kendilerini rahatsız hissedebilirler. Konuşma esnasında anlaşılmayacağını ya da söyleyeceklerinin kulağa kötü gelmesini düşünmesi, sohbetlere nasıl katılacağını bilememesi veya katıldığında yok
sayılması gibi korkular yaşayabilir. Sosyal kaygı bozukluğu olan kişiler ayrıca eleştiriler veya olumsuz düşünceler karşısında hassas olabilir.
Comments